I månedene som kommer er det mange som skaffer seg valp! En herlig tid full av forventning, spenning og kjærlighet og arbeid venter deg som henter hjem en valp. Hva trenger jeg å tenke på? Hvordan blir det? Hvordan får jeg valpen renslig?

Å få valp innebærer mange spørsmål og like mange svar fra ulike kanter. Det viktigste for meg når jeg skaffer valp er å få en kjærlighetsfull relasjon bygd på respekt for individet. Om valpen blir trygg og har tillit til meg, og vi har mye gøy sammen så er mye løst i vår hverdag – selv om det dukker opp problem underveis som må løses.

Den første tiden med valp blir derfor mye kos og lek.

I dag kommer valpen!
Gi valpen ro og fred når den kommer hjem til deg. Det er bra om valpen slipper besøk i hvertfall den første uken, så den får tid til å lære seg å kjenne hvilke som tilhører den nye familien. Ta heller ikke med deg valpen på en masse ulike eventyr innen den er helt trygg hjemme og kjenner igjen sin egen familie.

Når valpen kommer hjem til deg, så har den i normale tilfeller bare sett valpe rommet der den er født. Har du flaks har valpen sett litt mer, men i så fall alltid sammen med sine søsken og mamma. Ikke en eneste stund i sitt liv fram til nå har valpen vært uten sine søsken. Ikke et eneste måltid uten konkurranse, og ikke en eneste natt uten nærhet til sin mamma og kullsøsken.

Når du har fått hjem valpen er det klart at den første tiden kan være urolig. Det kan innebære piping om natten, spiser ikke osv. Det er helt normalt. På natten trenger valpen også nærhet. Den må venne seg til sin nye situasjon og den enorme verden som nå har åpnet seg. Det tar litt tid.

Leken
Å leke med valpen din er superviktig! Det er ved hjelp av lek du bygger relasjonen til valpen hvor både du og valpen lærer hverandre å kjenne. OG ikke minst du legger grunnlaget for en viktig belønning som du kan bruke i treningen av valpen din!

Piknik, eller på svensk fika
En herlig aktivitet som fremmer valpen på mange måter. Du tar med kaffe/te/vann og noe godt å spise f.eks. en kanelbolle og til valpen kan du ta med et grisesøre, tyggepinne e.l.

Fordelen med fikatreningen er mange, du blir en ressurs for valpen, dere får et fellesskap, du får inn miljø- og sosialtrening, og du får inn passivitets trening.

Så nyt våren og solen og fika mye med valpen din, først hjemme i hagen eller i parken, på brygga, på tog perrongen, inne i sentrum på en benk, ja hvor som helst som passer der du bor.
Hvile

Dette er veldig viktig for valpen, både fordi den har behov for å sove, men også for å ikke skape et stresset individ.

Ha for vane at etter en aktivitet som f.eks. fika i byen, kjøre buss, treffe en hundekompis, besøk hos veterinæren, på kurs osv. alltid la valpen få hente seg inn etterpå med en lur i stille og rolige omgivelser. Jo mer intensiv en aktivitet er, desto lengre hvile trenger den. Når valpen sover, la den være i fred – søvn er en del av dens utvikling.

Mosjon
Valper skal ikke mosjoneres, men trenger å få være ute og leke, trenes (sitt, ligg osv.) Så vær forsiktig med turer, husk den er bare en baby